In urma cu 8 ani, cind incepusem sa intensificam antrenamentele, citisem undeva ca pentru a desavirsi un jucator de tenis, e nevoie de fie zece mii de ore, fie de un milion de mingi, whichever come first. Si apoi, inginereste, am inceput sa calculez. Am un cos de mingi la care tin ca la ochii din cap, ca e singurul pe care l-am folosit vreodata de cind am inceput sa-l antrenez pe Andrei in Michigan, din 2006 adica. A stat saracul in ploaie, in frig (nu Andrei, ball-hopper-ul :), l-a calcat masina, dar Terminator fiind, e inca la datorie. Sute de mii de mingi a vazut el in toti acesti ani…Cosul acela incarca, din considerente practice, fix 72 de mingi, adica o cutie de 24 de…cutii, care in principiu ne tineau o vara. In anii aceia, surprinzator, uzam doua cutii pe an, acum insa, datorita turneelor, care se intimpla des, doar una. In general, intr-o ora se executau 4-5 cosuri de mingi,si , asa cum urma sa aflu ulterior, discutam de aproximativ 4-500 de mingi lovite, intr-o ora, o ora si jumatate, cit durau in general sesiunile de antrenament. Asta insemna aproximativ 2000 de mingi pe saptamina, deci 100 de mii pe an. Asadar, acel blestemat milion se va fi epuizat dupa zece ani de antrenamente draconice, deci practic in jurul virstei de 18 ani… Am crezut ca mergind pe criteriul celor 10 mii de ore voi fi in avantaj 🙂 Ghinion, intr-un an sunt fix 8760 de ore, ceea ce inseamna ca efectiv un an din viata se va fi petrecut pe terenul de tenis, inainte de a-ti atinge nivelul maxim! Mi-e si frica sa calculez cind se vor fi epuizat acele ore, insa la o medie de 10 ore pe saptamina, you do the math… vorbim despre 20 de ani! Ce inseamna asta? Ei bine, daca nu ai timp, bani si nervi de fier sa astepti pina progenitura va implini pe terenul de antrenament un sfert de secol, inseamna ca intr-un fel sau altul va trebui sa gasesti o solutie sa sporesti numarul de ore pe terenul de tenis. Brad Gilbert raspundea unui curios ca fara 20 de ore saptaminal de pregatire nu te poti gindi la inalta performanta. Toti marii campioni au executat demult acest numar, foarte probabil inaintea virstei de 20 de ani, fie in academii, cluburi, fie in spatele casei…, fiindca din pacate tenisul este un sport eminamente de muscle memory. Si mai dureros, el nu e ca mersul pe bicicleta, din experienta personala, am constatat ca iti trebuie un timp dublu dupa o absenta, fie ea si de citeva saptamini, pentru a reveni la forma initiala. Insa acesta este exact farmecul acestui sport, provocarea necontenita de a fi mai bun, si de a depasi bariere, si satisfactia uriasa de a culege roadele muncii tale.
In urma cu un an Babolat a intrat pe piata cu un concept revolutionar, un cip incorporat in racheta lor de baza, Babolat Pure Drive, care sa capteze toti parametrii tehnici ai rachetei in meciuri sau antrenamente. Modelul acesta este extrem de popular in rindurile juniorilor aspiranti la marea performanta. De atunci Babolat a extins gama rachetelor ‘inteligente’, si acum cuprinde, bineinteles, si racheta lui Nadal, Babolat Aero Pro. Drive. Cu foarte putine exceptii (de exemplu racheta nu ‘stie’ cind pui mingile pe garduri, desigur), racheta este foarte precisa, ea furnizind toti parametrii esentiali de care un antrenor are nevoie, numarul de lovituri, tipul de lovituri (forehand, rever, servicii, smash-uri), particularitatile loviturii (flat, taiate), si, extrem de important, puterea loviturilor. Neajunsul necunoasterii destinatiei mingilor este compensat insa de un algoritm sofisticat de masurare a tehnicii, bazat in special pe consistenta (repetabilitatea) loviturilor. Softul ingenios ofera de asemenea o intreaga panorama a dinamicii sesiunii, detectind intensitatea, consistenta drill-urilor, afisind recordurile, etc. Extrem de important, chintesential de fapt, tehnologia identifica precis, pentru fiecare lovitura, locul impactului mingii in racordaj. Toate aceste date sunt inregistrate intr-un server Babolat, sortate si publicate pe anumite criterii utilizatorilor dar si publicului larg. Pentru a-l face atractiv dar si vandabil, Babolat a aplicat nistre reguli stricte. Ei inregistreza si proceseaza performanta ultimilor 6 sesiuni. Daca nu inregistrezi sesiuni lunar sesiuni, indicatorul de performanta Pulse, despre care vom vorbi mai incolo, se diminueaza si eventual dispare, pierzind astfel si locul intr-un anumit nivel la care un jucator s-a aflat, sunt 8 nivele de performanta.
Mai jos ii vom diseca experienta lui Andrei in lumea Babolat Play. Este vorba despre un studiu comparativ intre prima si ultima sesiune inregistrata. Prima a fost anul trecut in data de 30 Ianuarie, si, am captat-o video, Andrei era la o sesiune de antrenament reusita cu antrenorul sau de atunci. Iata sesiunea aici, statistica fiind afisata la finalul clipului, insa pe care am s-o reiau pentru studiul comparativ.
L-am rugat asadar, pe Andrei, sa inregistreze o sesiune de antrenamente pentru a putea face aceasta analiza comparativa. Sesiunea a fost ieri, si iata, oferta mea de Paste pentru iubitorii de tenis si pentru cei cu tenish anxiety pe care o prezint mai jos:
Parametrii specifici au fost similari, acelasi stroke production de 6-7 lovituri pe minut, in medie. Sesiunea din Ianuarie 2014 a fost de o ora (fiind vorba de o lectie privata) pe cind cea de acum de 2 ore (sesiunea zilnica de dupa fitness de la academie).
Pentru mine, pe linga puterea care este o caracteristica fiziologica, primordial, locul impactului mingii este ESENTIAL. Din doua motive: unul, ca un impact solid, in centrul racordajului, string-bed-ului cum se spune aici, este o dovada unei tehnici solide. In racheta mingea nu poate juca cum vrea ea, fiindca precizia catapultarii ei este chintesentiala, in tenis nu e ca in badminton… In al doilea rind, puterea maxima a mingii este obtinuta cind aceasta este lovita in mijlocul rachetei. Sunt studii foarte solide pentru a demonstra asta, unele publicate pe tennis-warehouse, pentru cei interesati. Sa vedem cum stau numerele la Andrei. Mai jos sunt comparatiile intre prima si ultima sesiune (interval de un an) pentru servicii, forehanduri, revere si toate la un loc.
Trebuie sa recunosc ca numerele sunt surprinzator de promitatoare. Ele contin informatii pretioase, inclusiv pentru Andrei, care le poate analiza singur de-acum. Amprenta jocului lui Andrei este neschimbata, si bazata pe o acceleratie constanta a mingii, in jurul unui joc dinamic. Datorita faptului ca este mai puternic insa, ESENTIAL, mult mai bine pregatit fizic, el reuseste acum sa nu mai loveasca mingea tirziu, prea des cu virful rachetei. Aceasta i-a facilitat un progres consistent, de peste 50%, cel mai formidabil fiind, surprinzator poate, reverul, cu o crestere de 100%, de la 35% la 70%! Andrei a schimbat in sfirsit reverul la gripul Eastern, in urma cu o luna, si iata-l acum, lovind solid, datorita unei biomecanici as indrazni sa spun speciale, care se poate vedea in oricare din clipurile sale, in special cele mai recente. Bineinteles, mai este mult de lucru. De exemplu, mi-a spus ca drill-urile pe zgura nu il avantajeaza, el simtindu-se confortabil pe terenurile de asfalt. I-am spus chiar ieri, ca iata, tehnica devine din ce in ce mai solida, si asta este si datorita zgurii, a faptului ca e fortat la antrenamente sa se pozitioneze mai repede, sa loveasca mult in alergare mingi inalte, exercitii care i-au imbunatatit balansul substantial.
Al doilea set de parametri importanti este prezentat mai jos. Este vorba de numarul si tipul de lovituri, precum si puterea medie a acestora. Puterea este in procentaj, din puterea medie a Top 20 ATP. Atentie, cu exceptia serviciului, caruia ii poate fi asimilata viteza de executie, fiindca ei pot identifica acuratetea unui prim serviciu prin lipsa unui al doilea, Babolat precizeaza ca puterea loviturilor de baza este cuantificata prin consistenta nivelului lor. Spre exemplificare mai jos sunt statisticile pentru Andrei la serviciu:
Referinta pentru Babolat, in ce priveste puterea este un serviciu de 220km/h, adica 137 de mile pe ora. Serviciul lui Andrei, dupa ani de zile de atentie deosebita din partea mea, incepe sa devina o arma. Nu doar prin puterea sa, el servind cu suta de mile anul trecut (spre deziluzia unora…), cit prin abilitatea sa de a produce CONSTANT servicii de peste 90mph, INCLUSIV aplicind spin primului serviciu, caracteristica ESENTIALA a longevitatii lui Federer in tur.
Andrei a reusit sa serveasca in jur de 105 mile intr-o recenta sesiune de antrenament, dupa cum se poate vedea mai jos (77% X220= 105 mph).
Si acum, pour la bonne bouche, sa veda Doctorul cum stam cu…Pulsul pacientului. Babolat a construit acest soft pentru a fi atit util cit si atractiv. Pentru aceasta, a construit un trinom, Tehnica-Putere-Anduranta, a construit un triunghi, ale carui virfuri sunt valorile relative (procentaj din nivelul maxim) ca o inima, care pulseaza, …pe diferite culori, in functie de nivelele la care jucatorul a a ajuns. Bineinteles, la nivelul maxim, Unlimited, inimioara ta poate arata cam asa 🙂
Andrei este acum la al doilea nivel. Foarte important de precizat este ca parametrii tehnici NU se schimba de la un nivel la altul. Trecerea la un nivel superior se face completind un anumit numar de lovituri pentru fiecare lovitura, forehand, rever, serviciu si smash, exigenta nivelelor superioare cerind o anumita diversitate si consistenta a loviturilor (asadar Putere + Precizie a mingii in racordaj= TEHNICA).
Iata cum arata inimioara lui Andrei atunci si acum:
Paradoxal poate, insa la capitolul Anduranta parea ca Andrei statea mai bine atunci (de precizat ca inregistrarea pentru acest parametru a fost facuta la una din sesiunile imediat urmatoare, fiind necesare macar doua sesiuni pentru ca grafica sa functioneze). Anduranta este definita pur si simplu ca un criteriu de marketing. The more you play the more you get. We got it! Andrei a intrerupt inregistrarile, la Casal avind doar trei, una in Ianuarie si doua saptamina aceasta. Din acest motiv, Endurance a fost practic resetat. In maxim doua saptamini voi reveni cu o statistica in care acel triunghi va pulsa echilateral. Extrem de semnificative sunt numerele din celelalte doua colturi ale triunghiului. Primul, Tehnica. La acest capitol Andrei este deja foarte sus, fapt corelat si de imbunatatirea substantiala a locului de impact al mingii, aratat anterior. Andrei este la granita celor 80%, un numar colosal, comparat cu ceilalti jucatori care au ales sa-i publice performanta pe serverul Babolat. De fapt, performanta lui este identica cu cea a numarului unu in categoria lui (jucatori sub 20 de ani):
Dupa cum se poate observa un parametru de Putere de 50% este o cifra mare pentru juniori. Cu cele 52% Andrei devanseaza pe toti Top20 in ranking, din mii de jucatori! In urmatoarele citeva saptamini Andrei va juca exclusiv cu racheta Babolat Play (care era racheta de rezerva datorita gripului diferit, numarul 4 in loc de 3 ca cele Pure Drive din geanta sa). Astfel isi va reface handicapul de la Endurance si foarte probabil va fi in topul ierarhiei mondiale, devansindu-l pe #1 cu un scor de 71,6 (Nelu, Sarbatori Fericite va dorim 🙂 Andrei are deja un record de 84% la Endurance, pe care il va egala sau depasi in curind, dupa cum se poate vedea mai jos:
Stiu, nihilistii vor profita de ocazie si vor spune, probabil, ca statisticile sunt nerelevante, intii ca nu toti juniorii joaca cu Babolat si-si inregistreaza performantele (cred si eu, unele vedete s-ar face de ris, desigur, fiindca nu-i usor sa lovesti mingea constant, puternic, si cu mijlocul rachetei). Si bineinteles este mult de munca pentru a deveni eficienti si pe teren, in meciuri, unde pina si statisticile lui Nadal sunt challenging, fiindca acolo mingile vin si mai rapid, si timpul de reactie scazut:
Iata, de curiozitate si citeva numere din WTA precum si ale lui Tsonga:
So far so good. Sa nu uitam, it’s the journey, not the destination...Andrei este in directia buna, foarte buna. De acum va trebui sa lucreze mai atent si la celelalte aspecte esentiale ale jocului, rutina de concentrare, resetare, in asa fel incit, la sfirsitul acelui blestemat milion de mingi, sa putem spune ca pentru el The sky is the Limit!
Update Aprile 13! Nou record de tehnica 89%!
Si iata un nou record doborit – serviciu, 107 mph!
Update Aprile 16 – Nou nivel, Ace, obtinut dupa un meci intens! Endurance creste semnificativ, 41%
Si un nou record pentru Forehand!
Update Aprile 17 – Scorul devine 57%, datorita unui nou record pentru Pulse 67%
Si un nou record la serviciu 110mph!
Update Aprile 30 – Scorul devine 62%, Andrei ajungind al doilea din categorie (sub 20 de ani!), cu un record de Tehnica de 100%!
Consitenta lovirii mingii se vede mai jos, progresul este absolut uluitor:
Update Iunie 8
Andrei intra in primii zece in rankingul Babolat pe categoria lui (sub 20 de ani). Impresionanta este consistenta Tehnicii, peste 90%, si a Puterii, 50%.