Fiindca a fost silitor, Doctorul i-a luat racheta din mina Stelarului in urma cu exact o luna. Ce se intimplase. La un turneu in Decembrie, datorita unei incalzire deficitare, cronice, Stelarul s-a rupt. A acuzat o durere la spate, acuta, exact in timpul unui meci la un turneu de U18 in Midwest. L-am retras din turneu si a facut o pauza de citeva saptamini. Dupa care am plecat intr-o reconfortanta vacanta, o croaziera in Caraibe in care tenisul nici macar nu a fost adus in discutie. In Ianuarie surpriza, durerea a reaparut, si ca urmare inca un turneu sacrificat. De exact un an, din timpul sederii la academia Sanchez-Casal in Barcelona, Andrei a inceput o suita de accidentari care de care mai ciudata. Intii umarul, apoi cotul (inaintea si in timpul Nationalelor pe zgura), spate ( upper back), facindu-l inapt sa joace la adevaratul lui potential. Bineinteles am fost la un doctor de medicina sportiva, diagnosticul fiind banal, intindere musculara. Din pacate, intinderea nu s-a tratat nici cu o noua pauza, mici in Ianuarie, si nici in Februarie, moment in care i-am facut RMN. Rezultatul, aprent neplacut, bulging disc L4-L5. In traducere, protuzionare a discului dintre vertebrele lombare L4-L5. Am ramas mut. La virsta asta, probleme serioase cu spatele?

Doctorul si-a luat verdictul in dinti si si-a facut singur lectiile. Iata mai jos analiza RMN-ului:

Protuzionarea se vede la 04:32. Discul, in conditie patologica normala, sectiunea sa axiala, este ca o boaba de fasole, care inconjura sacul care contine maduva, in partea concava. In regiunea lombara, maduva are deja terminatii nervoase, care ies in lateral (nervul foramen). In cazul herniilor de disc, datorita compresiei sacului, nervii sunt atinsi si functia controlata de ei este afectata. In caul lui Andrei protuzia este minora, si este posibil sa fie doar o deficienta datorita cresterii accelerate. In niciun caz nervii nu sunt comprimati, deci durerea nu este de acolo. De altfel, durerea este localizata la 5 cm in dreapta coloanei, acolo unde practic nu exista decit tesut muscular. Aceastea fiind spuse, Doctorul a facut investigatii si a cumparat o carte exceptionala a unui doctor chiropractic din Indiana. Iata, pentru cei interesati, o descriere buna a etapelor herniei de disc:

Vreme de o luna tratamentul executat (nespecificat de niciun alt doctor) a fost urmatorul. In prima saptamina din Martie, intens criogenie (gheata), cel putin 20 de minute pe zi. Bineinteles, racheta a fost pusa la pastrare. In a doua saptamina am aplicat, inainte de tratamentul cu gheata, stimuli electrici, cu un aparat numit Tense-Pain Relief system

http://www.amazon.com/Omron-PM3031-Pain-Relief-Pro/dp/B00HWLQ3R4

Tot din a doua saptamina, Andrei a inceput exercitiile specifice de intarire a muschilor spatelui, si de utilizare a inversion table:

http://www.amazon.com/Teeter-Hang-Ups-Inversion-Relief/dp/B007ZURALK/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1460291631&sr=8-1&keywords=teeter+ep+960

In paralel cu aceasta, Andrei a inceput si un tratament cu suplimente, vitamine, in special, A, C si D. De asemenea, a facut inot, jumatate de ora de trei ori pe saptamina, tenisul este un sport foarte asimetric, inotul este singurul sport 100% simetric si care ajuta la dezvoltarea armonioasa a musculaturii corpului.

In ultima saptamina din Aprilie, ne-am luat inima in dinti si am plecat la ski, in Raiul schiorilor, la Deer Valley, Utah, acolo unde nu am mai fost de 8 ani, datorita faptului ca mi-am rupt ligamentele la genunchi si am avut o perioada in care pur si simplu am vrut sa exclud schiul, un sport extrem de periculos, din viata mea dar si a lui Andrei. O accidentare la schi, a unui junior aspirant in tenis te exclude definitiv din orice tentativa de a accede la inalta performanta. Schiul a fost extraordinar, iata-l:

In urma cu o luna, am programat, mai mult tentativ, intrarea lui Andrei la turneele ITF. Dupa titlul cistigat la U18, in Noiembrie, in singura luna in care nu a resimtit dureri, mi-am dat seama ca Andrei poate juca absolut la orice nivel, cu oricine. Bineinteles, sa joci, sa fii capabil sa o faci, e una, sa tii pasul acolo e altceva, fiindca acolo majoritatea (celor buni) nu au treaba cu scoala si se antreneaza ore intregi pe zi, nu pe pe saptamina, ca Andrei. Insa totul are un inceput si incetul cu incetul ne vom axa pe ITF in dauna turneelor de Midwest.

Primul turneu, asadar, a fost G5-ul din Canada. Fiind doar la 3 ore de noi am decis in ultima clipa ca vom merge acolo, fiind in lista de asteptare. Cum prea putini se aventureaza sa se prezinte la turneu stiindu-se pe o lista de asteptare (cheltuiala nejustificindu-se), am avut sansa ca Andrei sa fie selectat. Insa pina acolo sunt doua repere importante. Cu doua zile inainte, imediat la intoarcearea acasa, la primul antrenament, cu mine, dupa o luna, si singurul posibil inainte de turneu (cind nu stiam daca Andrei va juca sau nu), Andrei a spus pas. De fapt nu atit el, cit…Doctorul. Nemaiacuzind dureri, am considerat cazul incheiat, si pacientul tratat. De Doctor. Andrei a fost insa de alta parere. Intr-o frica nejustificata de reaccidentare el a refuzat singura cerinta NE-NEGOCIABILA cind esti antrenat de Doctor: SA DAI IN MINGE! Il vedeam compensind, incercind tot felul de giumbuslucuri pentru a nu se intrebuinta serios. Aste e big NO-NO la Doctor. I-am dat citeva ultimatumuri si dupa un sfert de ora am parasit terenul. I-am cerut sa serveasca, si mi-a dat 5 servicii consecutive cu rama. I beg your pardon??? Asa facea micutul Agassi sa scape de tirania brutalului sau tata. Insa eu sunt…Sealion, sacul de bataie, se pare…. I-am aratat o minge, i-am reamintit ca nici eu n-am jucat de o luna, si i-am servit-o pe ‘T’, impecabil. Cind m-am intors, dupa jumatate de ora, Andrei isi dadea singur la mina mingi, intelegind ca e groasa, si ca a gresit fata de mine (nicio sansa inca sa inteleaga ca de fapt el a gresit fata de el…)

A doua zi, Vineri, am plecat in Canada, sa prindem deadline-ul, 6pm pentru inscriere. Nici atunci nu stiam daca va intra pe draw. De la 6 l-am programat sa se antreneze. Acolo, la turnee, multi fiind, ai voie sa-ti rezervi teren pentru 30 de minute, laolalta cu alti trei jucatori/jucatoare, pe care, de cel mai multe ori, nu-i cunosti. Insa surpriza, vazind fetele de pe terenul sau, muncitoare, serioase, s-a speriat, si a spus ca el nu se antreneaza cu ele (practic el dorea sa nu se faca de ris, in lipsa de antrenamente in ultima luna, si sa nu se reaccidenteze, trebuind sa tina pasul cu ele). N-am putut face nimic, el era vizibil afectat si de neschimbat in pozitia sa. De fapt, el isi dorea sa nu joace, sa-si prelungeasca senzatia ca inca este convalescent.

Din pacate…seara s-au afisat tablourile si surpriza, Andrei era acolo, programat pentru a doua zi cu un canadian mai mare ca el, insa ca nivel UTR similar, deci abordabil. Cumva nici eu nu-mi doream sa cistige acel meci fiindca imediat urma sa joace cu capul de serie #3, un englez, si n-ar fi avut nicio sansa, nu atit dpdv al tehnicii, cit al rezistentei. Nu poti veni de la ski, direct din clapari in tenishi 🙂 si sa joci tenis 🙂 Ca sa-i mai abat gindurile negre peste noapte (il auzeam foindu-se, respirind apasat, macinat de presiunea meciului) i-am spus povestea echipei de fotbal a Danemarcei, care a venit in slapi, direct de pe plaja si uluitor a cistigat Europenele de acum vreo 20 de ani…

Bineintles, Andrei a pierdut meciul, 6-1; 6-2 Insa performanta lui acolo a fost remarcabila, exceptind neprovocatele asteptate datorita lipsei de antrenament, el si-a aratat din nou intregul potential, impartind lovituri cistigatoare in stinga si in dreapta. Majoritatea ghemurilor s-au jucat la avantaje, si am selectat (meciul a fost televizat 🙂 cu doua camere) 50 de puncte de calitate. Dintre acestea, doua treimi au fost cistigate de Andrei, ca de obicei. Maniera in care a jucat (nici vorba de a se menaja) a fost impresionanta si extrem de promitatoare. Vom relua antrenamentele, intens, si vom pleaca in Florida in Mai pentru un nou ITF, G4 de data asta. Sansele de a accede pe tablou sunt din nou mici, fiindca acolo va veni toata Florida, insa noi vom merge oricum, si daca nu va juca, ii voi programa citeva sedinte intense la academia lui Evert si poate chiar la USTA Player Developement.

Iata si performanta sa de la primul ITF, sper sa va placa, Doctorul le aranjeaza pe toate magistral 🙂

SHARE
Previous articlePreview Miami
Next articleDespre un Altfel de Turneu