(..)There is however a class of fancies of exquisite delicacy
Which are not thoughts and to which as yet
I have found it absolutely impossible to adapt to language.
These fancies arise in the soul (…)
Intotdeauna m-a fascinat peRFectiunea, in orice domeniu, si am incercat sa fiu cit mai aproape de asa ceva, atit literal, cit si in aprofundarea fenomenului intruchipat de o fiinta aparent imperfecta. Am fost fie linga Maestru, la Cincy, fie linga artisti desavirsiti, Roger Waters, Knopfler, Clapton, Jobs, etc.
De o vreme ma framinta acest geniu in the making, care este Sinner, si pe care l-as fi descoperit ca pe o nestemata in Sahara. Odata ce i-am identificat Intagibilitatea, si proGnosticat viitorul de numar unu mondial, a ramas sa-i inteleg secretul, acele lovituri ireale, care sfideaza aparent legile Fizicii.
Si iata, dupa un studiu aprofundat, sunt in masura sa va dezvalui secretul fenomenalelor sale lovituri de dreapta si de rever.
Pe linga faptul ca Jannick loveste napraznic totul rapid, la el mingea se misca altcumva. Mingile lui se duc atit de rapid si de adinc incit pur si simplu le simti, cu inima cit un purice, ca vor fi lungi. Insa ele se aseaza cumva magistral, aparent intr-o iluzie optica EXACT linga linie in teren punind intotdeauna adversarul in dificultate. Intrebarea este cum, cum de el reuseste o asemenea performanta, rarisima in tenis.
Nu va ascund ca n-am fost chiar mediocru la Fizica, iar Termodinamica si, ulterior in facultate, Mecanica Fluidelor, m-au fascinat. In tenis, legile Fizicii sunt imbatabile, si cumva loviturile acestui fenomenal jucator trebuie sa se muleze pe un calapod. Tehnica lui se bazeaza pe un principiu binecunoscut in Fizica, Principiul lui Bernoulli, (anume ca presiunea totala, ca suma intre presiunea statica si cea dinamica este constanta) insa dus la un nivel extrem, pe care vi-l voi explica. Cel mai usor e prezentarea tehnicii din baseball. Acolo, pe linga alte tehnici de pitching, extrem de important este aruncarea mingii cu underspin, adica mingea se roteste in jurul axei sale…in sus. Astfel se creaza, exact ca la aripa avionului, efectul de portanta. Mai jos e o descriere simpla a fenomenului, la baza:
To make a long story short, aerul de deasupra mingii opune mai putina rezistenta mingii deoarece suprafata mingii se deplaseaza in aceeasi directie,deci liniile imaginare ale debitului de aer se misca mai rapid decit cele de sub minge, care intimpina o rezistenta mare din partea mingii, fiindca in partea inferioara mingea se roteste, relativ la viteza aerului, in sens opus. Ca atare, presiunea dinamica, care este definita ca produsul dintre jumatate densitatii aerului si patratul vitezei (practic este vorba de componenta longitudinala a vitezei impregnate mingii), asadar aceasta presiune dinamica este diferita deasupra fata de partea inferioara a mingii. Practic, presiunea dinamica este mai mica sus si mai mare jos, aceasta genering Forta Magnus, in sus. Cu cit viteza impregnata mingii (si vorbim de efect compundat prin patratul vitezei) si spinul sunt mai mari cu atit efectul de portanta (identic ca la avioane) este mai mare).
O poza face o mie de cuvinte, un clip pe youtube face cit o carte intreaga uneori. Mai jos e un clip extrem de bine facut si care demonstreaza conceptul de portanta.
Cum stau lucrurile in tenis si, mai ales, de ce si cu ce e Sinner asa de special.
In tenis mingea se loveste cu topspin deci efectul este exact invers decit cel din baseball (ne referim la mingile underspin date in baseball cu intentia de a ajunge cit mai sus pentru a parcurge o distanta cit mai mare inainte de a fi rapusa de forta gravitationala). Bineinteles, avem jucatori la care aspectul plat al mingii predomina (gen delPotro) insa imensa majoritate se bazeaza pe topspin, fiindca asta ‘culca’ mingea. Sunt doua aspecte importante, mingea sa cada in jos, dar si mingile ploaie date de pusheri cad in jos, insa mingile date cu spin sunt grele, adica adversarul trebuie sa aiba forta si precizie nu numai sa blocheze spinul dar sa-l si intoarca cu parametri similari. Bineinteles, regele spinului este Nadal, insa de ce Sinner va fi peste Nadal este ca spinul lui Nadal este ‘ajutat’. Adica spinul lui este cu bolta, ceea ce adauga timp de reactie la adversar. Bineinteles, Nadal fiind asa de puternic mingile lui explodeaza la contactul cu solul obligind adversarul fie la o retragere (sinucidere clara) fie la un joc de blocaj (aici Medvedev este zeu), ceea ce ii da practic lui Nadal o noua sansa de a-l pune in dificultate. Desigur, tehnica lui Nadal este impecabila, si i-a adus si inca ii va aduce multe satisfactii, insa tehnica lui Sinner, pe care o voi explica imediat, este superioara.
Asa cum spuneam, in tenis nu poti genera viteza a mingii de 100 de mile pe ora, longitudinala, adica direct inspre adversar si in acelasi timp sa o invirti cu 5000 de rotatii pe minut. Pur si simplu nu este omeneste posibil sa compui vectorial in microsecunde fortele acelea. Andrei al meu are un feel al mingii deosebit, si loveste mingea extrem de puternic. Insa daca faci un slow motion, ai sa vezi ca el nu continua acceleratia mingii la impact, si de ex, la rever se vede racheta cumva ‘impinsa’ putin in spate de greutatea mingii, iar la forehand, pur si simplu parca ramine intr-o succesiune de poze. Daca te uiti pe slow-motion-urile lui Federer, la serviciu,acolo e cel mai evident, ai sa observi ca exista niste cadre aparent lipsa, cind incepe pronarea, fiindca acceleratia este incredibila, si insuficienta pentru o camera fie si de 60 de cadre pe secunda (aparatele profesionale au esantionare de citeva ordine de marime mai mari). Asadar, mingile juniorului se duc lung lasere, adica…nu mai cad, ceea ce cere o precizie sporita a loviturilor sale extrem de riscante de pe linia de fund (e chestie de geometrie pura, un grad de eroare a ‘laserului’ e proiectat in jumatate de metru pe linia de fund a adversarului.
La Sinner, mingile lui cad folha seca, adica pierd din altitudine rapid pe ultimul metru practic, ca o frunza uscata, dintr-un punct de discontinuitate aparent de neinteles. Ce se intimpla? Ei bine, mingea lui Sinner este accelerata extraordinar, deci are un efect de percutor, propulsind mingea inainte, insa si cu un spin deosebit de mare. Pina inainte de ultimii metri, mingea este dominata de efectul produs de percutie. Mingea pierde intre 15 si 20% din viteza pe ultimii metri, insa, fiindca are acel spin, pe care practic il poti vedea doar la un robot de tenis care are motoare multiple, mingea pur si simplu devine mai…usoara, in raport cu aerul. Forta de frecare este semnificativa si duce la cresterea portantei, dupa cum am explicat mai sus. Va simt cumva nedumeriti asa ca va propun un mic exercitiu de imaginatie. Daca loviti o minge de fotbal standard, grea deci, forta maxima pe care o puteti produce voi, ca muritori de rind, nu duce la accelerarea mingii atit de mult incit forta de rezistenta a aerului sa fie un factor important in dinamica traiectoriei. Insa daca lovesti aceeasi minge exact cum se arata in clipul de mai jos, imprimindu-i un kick (percutie) combinat cu topspin, voila, mingea cade folha seca! De asta, la profesionisti, extrem, extrem de putini jucatori (cel mai reprezentativ in chestiunea aceasta este Ronaldo) pot executa asa ceva. Fotbalistii romani de obicei, incercind aceasta tehnica, lovesc cu precizie de ceasornic in ceasornicul stadionului. De ce? Fiindca mingea nu le devine usoara, ei nu o coplesesc cu percutie si topspin, asta e secretul focului!
De ce Sinner va fi greu de batut in viitor? Fiindca el produce tehnica asta, de fohla seca, de la o altitudine extrem de joasa, practic 10-20 cm peste fileu, si datorita percutiei uriase, mingea ramine jos (singurii cu tehnica speciala pe rever, pe forehand nu exista niciunul, sunt Djokovic si cu Kyrgios, insa la amindoi foarte rar loviturile sunt accelerate la maxim, la Sinner, ele sunt practic winner set-up shot, fiindca adversarul nu mai poate genera topspin din lipsa de spatiu pe verticala.
Iar cind ai ceva special, ca de exemplu serviciul lui Federer (ca diversitate) sau Kyrgios si Isner (forta pura) diferenta o faci imediat. De asta l-am vazut viitor lider mondial pe baiatul asta cind era fix pe 1000 ATP. Fiindca la el, a fost simplu sa-i vezi acel ceva Intangibil. Because:
‘Simplicity is the ultimate of complexity’
L.E. 14 Noiembrie 2020 (articolul de mai sus a fost scris acum exact un an)
Sinner va cistiga primul sau turneu de ATP, intr-o cursa de unul singur, contra cronometru de a deveni lider mondial, cursa extrem de similara cu a lui Federer in 2000. Lui i se vor alatura, daca vor ramine flaminzi, si cu capul pe umeri, inca doi viitori Terminatori, Alcaraz si Musetti. Asta cu precizie de ceasornic elvetian.
Viitorul arata din nou, exceptional, In Sinner we trust!