(..)There is however a class of fancies of exquisite delicacy
Which are not thoughts and to which as yet
I have found it absolutely impossible to adapt to language.
These fancies arise in the soul (…)
În tenis există o regulă nescrisă : ‘Niciodată să nu faci ceva ce nu te ajută să cistigi’. Pare ușor insă in realitate acest mic detaliu face diferența. E foarte greu să-ți controlezi emoțiile in așa fel incît să nu se vadă nicio sincopă în timpul unui meci de inalt nivel.
Asta pină astăzi, cînd Regina a readus tenisul peRFect pe firmament. Fata asta in urma cu 3 luni era cel mult o jucatoare in ascensiune. Nimeni nu o cunoștea fiindcă ea nu exista in rankinguri, măcar în Top200 de unde incepi să ai vizibilitate. Fiind de perpectivă in țara ei, da, Anglia, a primit un Wild Card la Wimbledon. Unde era, așa cum spune chiar ea, the new kid on the block. Acolo a făcut o figură frumoasă eliminînd două jucatoare de calibru, Vondrusova si pe compatrioata noastră, Sorana. În optimi însă emoțiile au copleșit-o si a abandonat intr-un surprinzator atac de panică. Era primul ei Grand Slam, și lipsa de experiență și-a spus cuvintul.
Insă după acest turneu traiectoria Emmei a luat o turnură absolut incredibilă. A jucat un Challenger la Chicago și a făcut finala, singura ei finală la un turneu important. A obținut calificarea in Qualies la U.S. Open. Iar de acolo ce s-a întîmplat a fost desprins din cărtile științifico-fantastice. Una cîte una fiecare dintre cele trei adversare ale sale în calificări nu au putut scoate niciun set. Britanica cu origini românesti a jucat fără sincopă, one point at a time, și s-a calificat pe tabloul principal, unde nu se aștepta, ea mărturisind că isi luase bilete de intors acasă în prima saptamina de turneu. Și ca prin vis, Emma noastră a produs ceva nemaîntîlnit, a pulverizat adversarele pînă în finală, care nu au putut cîștiga nici măcar minimul de ghemuri care le-ar menține utr-ul competitiv, anume 7 ghemuri. Asta pe lîngă faptul că fetița noastră era la începutul turneului la aproape un punct utr mai puțin decît adversarele ei, Tormo, Bencic sau Sakkari, jucătoare redutabile. Absolut niciuna nu i-a putut face față teribilei senzații care este Emma Raducanu. E primul jucator care intră din calificări intr-o finală de mare șlem, WTA sau ATP!
In finală a intilnit-o pe cealaltă teen sensation, Leyla Fernandez, o jucătoare redutabilă care a reușit să acceadă în finală învingind nume și mai sonore. Însă Emma era in misiune, din lumi necunoscute si neexplorate. E a fost trimisă de Divinitate sa ne umple inimile de bucurie. Regina a reusit imposibilul, si a mers all the way, nu a clipit, a strîns din dinți și a cistigat ireal trofeul fără set pierdut in zece meciuri si adulați a miliarde de pămînteni.
Cum s-a intîmplat așa ceva, ce are Emma special si nu au adversarele ei, să evaluăm puțin aspectul tehnic. În primul rind Emma este un atlet desăvîrșit. Ea arata ca o zeită, extrem de bine proporționata fizic si coordonată. Ea plutește pe teren ca Federer. Are mentalul lui Nadal și agilitatea lui Djokovic. Face totul fără efort si joacă tactic remarcabil. Intuiește mișcările adversarelor și nu are absolut nicio carență tehnică. E o jucatoare completă, de vis, așa cum rar am văzut în WTA. Înzestrată cu o intuiție remarcabilă, Emma este întotdeauna în poziție de a lovi mingea optim, și nu ezită să atace mingi dificile, în lung de linie, fără discriminare pe forehand sau pe rever. Cross-ul îi este absolut letal, în unghi, jos si extrem de agresiv. Ea se lasă dacă este nevoie extrem de jos pentru a nu tulbura mecanica loviturii, pentru a produce transferul de greutate optim mingii. Și face asta cu o naturalețe care iți taie respirația, fiindcă e facută din talent pur. Ea poate executa pînă si revere inside-out, ceea ce este aproape interzis la buchia cărții. Ea are respect pentru minge si mingea o ascultă dumnezeiește imprimind parametrii comandați, spin, viteză, direcție si amplitudine. Servele, retururile si voleurile îi sunt desprinse, filă cu filă, din manual. La pachet ursitoarele i-au hărăzit și un mental indestructibil, o maturitate desavirsită și care au facut diferența oricînd a fost nevoie în acest turneu. Fără nicio excepție, si fără nicio îndoială. Ea a demonstrat în aceste două săptămîni că este cu o clasă peste oricare altă jucatoare și este nedrept că aceasta nu se vede încă în clasament, însă aceasta se va întimpla înncurînd cu precizie de ceasornic…elvețian.
Pe lingă calitățile ei pe terenul de tenis, Emma a devenit deja idolul întregii lumi în afara terenului. Un role model intrinsec ea degajă bunatate, respect, si profesionalism exemplar. Engleza ei britanică fără cusur îi complementează frumusețea ei angelica. Are rafinament, e extrem de carismatică, liniștită, calculată si amabilă, a class-act, media înfiind-o practic instantaneu. Zîmbetul ei candid cucerește fără nicio o opoziție fiindcă ea este deja un exemplu pentru întreaga generatie. A star is born!
What a fairy tale!
Regina noastră, our Teen Queen, in Emma we trust!