Putini sunt cei care inteleg ‘what it takes‘ sa ajungi in top intr-un sport anume si infinit mai putini cei care inteleg provocarea sa poti ramine acolo…
Simona, draga noastra Simona, o sportiva cu o traiectorie fulminanta in ultimii ani…. Sa ajungi in doar citiva ani a doua din lume de undeva de la proximitatea turneelor de amatori nu este la indemina oricui. Insa chiar daca a reusit s-o invinga pina si pe invincibila Serena, categoric chiar, se pare ca ceva nu merge, si toti se intreaba care ar fi acest silver bullet.
Vreau sa dau citeva raspunsuri de fundal scurte dupa care vreau sa identific niste aspecte tehnice care mie mi se par esentiale in limitarea jocului ei si sa propun solutii, din imaginatia mea nemarginita, cine stie, poate intre niste toalete schimbate pentru a fi in continuu pe plac fanilor, niste interviuri (in)evitabile se va fi gasit inspiratia de a te inspira….Fiindca nu oricine poate fi un artist insa un artist poate proveni de oriunde…
Aceasta sincopa in care se afla acum Simona se datoreaza in primul rind unei imaturitati tenisistice off-the-court. Extrem de mult timp energia Simonei este pierduta off-line, eu asa vad lucrurile. Pe linga problemele medicale mai mult sau mai putin serioase in primul rind mie mi s-a parut o greseala relatia cu Cahill. E ca intr-un mariaj, ca sa fie de succes, e bine sa nu fie ca in Cenusareasa… Cine a crezut ca unul din cei mai reputati comentatori din lume se va trezi in fiecare zi cu o ora mai devreme pentru a-i fi full time coach Simonei s-a inselat. In plus, experienta Simonei la AO a fost devastatoare, vom vorbi despre acel meci pe larg, fiindca este chintesential in identificarea problemelor ei de natura tehnica. Din propria experienta am observat ca in viata pur si simplu nu poti face doua lucruri simultan, importante, la acelasi nivel de performanta. Nu poti fi si tata bun, si sot bun si amant bun si la job sa dai randament de 100% si sa mai fii si comentator de tenis bun pe deasupra 🙂 Trust me my friends, it just does not work!
Simona e o fata extrem de ambitioasa si extrem de talentata. Pentru ea The sky was the limit, si inca mai este. Insa ei ii trebuie un sfatuitor bun, un om cu experienta in lumea tenisului, care sa fie de partea ei, insa dezinteresat financiar. Cahill e un profesionist desavirsit si isi va justifica jobul pina la ultimul dolar. Insa orice suma este o cantitate finita, iar Simonei ii trebuie acel element nemarginit, Al Cincilea Element, dragostea. Cahill din pacate o fi el antrenor de tenis, insa Simona se simte inca un copil care are nevoie de timp si dragoste sa se modeleze, nu mai vorbesc despre faptul ca exista intre ei un baraj cultural semnificativ. Prea repede au aruncat-o in luminile rampei, in derizoriul faimei de dragul faimei. Ei ii statea bine asa cum am vazut-o eu pentru prima oara la Cincy, acum 3 sau 4 ani, singura cu sparring-partner-ul pe teren, stringind din dinti si muncind non-stop. Acum ea e aceeasi numai ca echipa ei e slaba si au expus-o la prea mult off-court pentru etapa in care este ea acum, si anume consolidarea pozitiei in Top.
Vom vedea ce va fi, pe mine ma intereseaza ce vad pe teren, la vara am s-o vad din nou la Cincy si sper sa pot vedea elementele pe care le voi identifica mai jos lucrate.
Am ales un meci de rascruce in cariera Simonei, meciul de la Australian Open, din primul tur, cu o sportiva venita din calificari. Problema acolo nu a fost ca pierdut, pina si marele Federer a pierdut la jucatori din afara lui Top 100, in urma cu 3 ani, insa maniera in care a pierdut, ea fiind bine pregatita dupa meciul cu Kuznetsova, asadar asta a fost un mare semn de intrebare care trebuie despicat in patru. Cum a fost posibila o victorie atit de categorica in dauna unui underdog?
Ei bine, sa punem caseta si sa incepem disectia.
https://www.youtube.com/watch?v=GBop9_Wqpuk
Sa analizam primul punct. Simona seveste bine, insa Zhang ii returneaza solid. Simona loveste, dupa serviciu! din spatele liniei de fund! Si nu oricum ci dezechilibrat, de pe spate, cu un scoop, mingea aterizind in no-no box, adica service box. De acolo Zhang, cu o tehnica remarcabila creeaza unghiul de cross, iar Simona este imediat in defensiva, si mai in spatele liniei de fund, practic lovind din dreptul aleii de dublu, simptom grav in tenis, la inalt nivel. De acolo, mingea ajunge din nou in…no-no box, la punctul cu var, pe ‘T’ adica, iar de acolo Zhang o plaseaza simplu, pe bulevard, trimitind-o pe Simona la tigari. Textbook tennis!
Oscilograma e la al doilea punct acum, la 00:15 Simona serveste rezonabil, cu 150, pe rever. Chinezoiaca pune greutatea pe stingul si transfera greutatea frumos, eficient, insa pe mijloc.
Incercati un stop cadru la momentul de impact al returului. Nu veti vedea nimic 🙂 insa daca derulati cam o zecime de secunda, cind mingea ajunge pina la fileu veti observa ca Simona nu a schitat niciun gest, parca spunind: gimme more time to figure it out… De aceea, loveste din nou dezechilibrat, un rever pe mijloc, urmeaza acelasi pattern, Zhang preia controlul cu rever in cross, o impinge pe Simona in spate, care…da un balon…invitind-o pe Zhang sa-i aplice un winner. Scorul era 1-0, deci oboseala ca justificare este exclusa…
00:31 Groundhog Day: Simona serveste, Zhang returneaza, Simona e intepenita, Simona se retrage, Simona e controlata, Zhang winner…
00:39 Groundhog Day – take two, numai ca de data asta winner-ul vine pe Forehand. Scorul era tot 1-0…
00:48 Soarele rasare si pe strada Simonei (not so fast though) Zhang serveste neutru, dar cu kick. Simona pare ca returneaza bine, tare inspre Zhang dar totusi flat si scurt, o greseala cu care ma lupt si la Andrei al meu. Priviti la 00:51 cum mingea vine ca o bomba din racheta Simonei insa EXACT in racheta chinezoicei care o scoate din dispozitiv lovind inspre terenul gol. Ce e ciudat la Simona (Darren, zi bodgaproste ca nu cred sa te fi prins…) e letargia procesarii situatiei in timp real. Terenul da, era gol, ca Simona s-a dat la o parte la retur pentru inside-out, optiune buna, insa Zhang nu a putut decit sa blocheze mingea, din nou, decizie corecta, insa mingea a fost data, relativ incet, pe mijloc. Ei bine, nu stiu cum sa-i spun eu Simonei, sau lui Cahill, sau cui mai vor ei si cred ca pot compila ceva tenis…insa regula e pasi mici si multi nu mari si rari… Bine, rari n-or fi fost ei, ca-i Mangusta, dar mari da, erau de Shrek…. Please, please don’t shoot the Messenger, dar la Doctor, la Statoscop, se vede tot. Uneori il sperii pe Andrei cind stie ca a facut-o de oaie, chestii de astea de exemplu, si urlu de cade varul de pe pereti. NU, NU ACCEPT nici macar la Andrei, nu e incepator, asta cu pasii e eroare tehnica grava, cu prognosic nasol, si ma astept, atita vreme cit eu iti sunt antrenor, sa faci tot ce depinde de tine, sa tragi de tine si sa repari deficienta. De asta faci scarita la fitness si de asta ti se fac drilluri cu mingi in care ti se testeaza apararea. Dar ma rog, eu pe Simona n-am vazut-o lucrind la asa ceva, asa ca Man, nu ma bag… Revenim, Simona loveste defensiv, off-balance, un loopy FH, iar la punctul cu var, mai incolo nu va ,mai spun ca stiti refrenul, chiar ca la 11 metri a fost, la cel mai propriu mod cu putinta, va rog, cineva sa ma contrazica, asa l-am vazut pe Dukadam la Sevilla, ca Simona la 00:53…
Sa discutam urmatorul punct, de la 01:00 si asta arata neplacut la Statoscop…. Simona returneaza aiurea, cu loop, pe mijloc, din motiv care-mi scapa, daca ai timp sa dai loop presupun ca ai timp sa faci ceva si mai util, dar ma rog, asa oi fi eu, excesiv de logic… OK, picture this, Zhang parca-i spune: ‘OK sister, iti mai dau o sansa‘, asa ca i-o da neutru, pe mijloc. Si ce face Simona noastra draga, Mangusta noastra letala…. I-o da inapoi si pe mijloc, si incet… Halal! Si mama, cind i-a infasurat Zhang un rever in cross, lung, cu un unghi de fix 30 de grade, ca in manualul de geometrie de a sasea, imediat s-a dus sa dea de la locul ei ‘preferat’, aleea de dublu. De acolo stiti refrenul, 11m 🙂
Cam asa au fost multe puncte. Dar rezolutia nu v-am spus-o, dragilor, hai s-o fac acum.
Punctul e la 02:10 Simona Serveste bine (pentru WTA), Zhang returneaza bine, Simona are ocazia controlului, mingea ii vine exact pe rever, iar ea loveste tare (ca zgomot) insa moale (ca efect) in service box, NICI MACAR cross-court, anafura oricarui tenismen de top. Adica mingea aia NU se poate juca decit in doua moduri, ori tare in cross, ori in lung de linie, cu marja de siguranta, deci cu spin mult. C’mon Simona, reverul tau e stand-out! Cu el ai ajuns #2 mondial! Ce rever a fost ala? De acolo Zhang i-a bagat Regula de 30 de grade, care in ATP se formuleaza asa: ‘ In clipa in care o minge iti vine linga tine, in hitting range, deci in fata, neaparat lovesti in unghi’. Motivul e simplu, mingea aia nu a venit de capul ei acolo, in linie dreapta ci fiindca expeditorul a fost la capatul ei. Unghiul te pune imediat in avantaj, si fie vii la fileu inchizind partea inspre care ai lovit (n-a riscat Zhang, suntem in WTA) fie astepti o minge moale si scurta, dupa care ii aplici legea irefutabila a reflexiei, si dublezi unghiul, asta daca vrei sa fii cool, sau lovesti de siguranta, cu unghi mai mic ca oricum nu conteaza, Simona era in vazele de flori…
OK, si totusi ati spune cum de Simona n-a reusit sa aplice ea unghiurile alea? Pai in primul rind ca nu le are, unghiurile adica. Simona e genul de jucatoare careia ii place sa se aseze pe minge si sa loveasca strategic IN. Zhang, la schimb, a luat, increzator, totul in urcare, si nu i-a fost frica nicio secunda de a produce unghi. Simona, da! Mingile Simonei, in raliu, mergeau la cel putin doi metri in teren. E mult, foarte mult. Si Djokovic e smecher si mingile lui nu mai musca tusele ca in 2011, insa el isi permite, el e ghepard, pasii lui sunt de vals, nu de triplu-salt….
Asadar,
RETETA #1 Simona, lucreaza la a te deplasa cu pasi multi si marunti, nu mari, greoi si intirziati, pasii multi te mentin in echilibru permanent.
RETETA #2 Simona, lucreaza necontenit la unghiuri, pune raportorul pe ele si nu te multumi cu putin, nu accepta nimic sub 30 de grade, it’s a jungle out there, waiting for you!
OK, cum simptomele sunt multiple sa trecem la investigatia a doua. Serviciul.
05:55, set point down. Simona serveste incet, 148, puls cam scazut, insa problema nu a fost la viteza ci plasament, exact pe centru. Sa ne punem in pielea lui Zhang. Unde o sa mi-o dea? Pe FH? Ar fi prostie abisala, la cita concentrare am aratat si cit de increzator am returnat. Ca atare o sa mi-o dea pe rever. OK. Daca mi-o da cu kick, pe ‘T’, am pus-o, am sa incerc s-o iau de sus si sa fac ceva cu ea, la urma urmei am doua mingi de break. Daca mi-o da incet, fie pe rever, fie pe mijloc, bineinteles am s-o returnez agresiv, din nou, am doua mingi de break avans. OK, acuma ne mutam in mintea Simonei…. Nu-i servesc pe FH, ii dau cu spin de control pe rever. Zis si facut. OK, Simo, dar pentru miscarea urmatoarea ce facem, il chemam pe Cahill real time la OCC? Ca tare m-a mai surprins returul ei pe…forehand… Asa ca de acolo scenariul a fost simplu, Simona a fost nevoita sa loveasca defensiv, inalt, fara putere, linga fileu, si punctul cu var s-a mutat cu 3 metri mai in fata… Set Zhang!
Prin setul doi deja Simona sevea cu 118, asta e hipotensiune in toata regula. Au inceput sa apara reverse-forehanduri, semn de oboseala acuta. Dupa mine, nu poti servi cu 110 si sa te numesti jucator profesionist, nu poti! Insa pe linga viteza, de fapt constanta vitezei, un alt simptom este lipsa letalitatii serviciului. Federer asa e numar 3 la 35 de ani, cu o singura miscare, serviciul, fara asta, el si cu Karlovic se pot lua de mina, n-ar fi in Top 50. Nu-i cerem Simonei serviciul lui Federer, insa, daca tot e singurul jucator la care se uita, poate n-ar fi rau sa-i studieze kickul. Eu nu cred ca e asa de dificil sa dai kick serve. Deloc. Al meu imi da kick serve si mingea sare in gard (semn ca da, a fost kick, nu fisiiala) si credeti-ma eu i-am interzis forehandul slice care l-ar fi ajutat. Mai e de lucru, si cumva imi pare rau, ca nu are un slice letal la serviciu, dar in cazul Simonei, c’mon, la banii ei isi poate angaja o armata de specialisti care sa-i analizeze efortul asupra fiecarui muschi si ar putea sa-i prescrie excercitii care sa o fortifice INSPRE o anumita miscare. Dar deh, ti-ai gasit atentie de asta in WTA… Bottomline, Simona trebuie sa exerseze serviciile pina la durere, si fiindca e mica, sa-si dezvolte strategie in jurul kick-ului, deci a spinului, bite-ului cordajului. Asta e secretul focului, take it or leave it!
RETETA #3 Kick Service, sa sara mingea in gard, daca e nevoie trimit un clip cu cobaiul meu preferat 🙂
RETETA #4 In plus, asa cum afirma si ea, e o jucatoare prea talentata pentru a juca pe sabloane anticipate. Nu ma refer la enormitatea forehandului Monicai, dar da-o incolo de treaba, dar n-am vazut niciun drop shot, niciun voleu, nimic s-o scoata din ritm pe adversara sau macar sa-i sadeasca saminta neincrederii, ca sa nu mai zic de SABR (care, intre noi fie vorba, la WTA ar merge uns 🙂
Meciul s-a incheiat exact cum a inceput, cu un winner textbook, format din unghiuri create dupa o pregatire asidua inainte de sezon, garantat in afara reflectoarelor.
Cam asta a fost vizita la Doctor, sa vina brancardierii 🙂 Daca se mai doreste un second opinion, da, desigur, sa treaca Dr. Drew (Cahill) la aparat, numai nu uitati sa puneti camerele pe el, el asa da randament maxim.
Hai Simona, daca nu pentru tine, fa-o pentru fanii tai de pretutindeni, adunati de nicaieri sa-ti soarba succesele de parca ar fi ale lor, si nu uita, fara tine #1 veatza la Fazani e pustiu!