Indian Wells a fost pentru Simona o experienta deosebita. Venita cu moralul scazut dupa contraperformanta rasunatoare de la AO, unde a pierdut in fata unei jucatoare din afata lui Top 100, Simona s-a refocusat in compania marilor campioni Andre si Steffi, buni prieteni de-ai lui Darren, un antrenor foarte util deci.
Fara absolut nicio emotie ea a trecut fara probleme de adversare in primele tururi, aratind o incredere in sine reconfortanta. In acele meciuri Simona si-a maximizat atu-urile ei, a lovit precis, crisp si rapid, facind diferenta si nepierzind mult timp pe teren.
Insa la inalt nivel momentul adevarului apare in meciurile cu cei din Top, Top 10 mai precis, iar intre ele Serena este mama tutoror topurilor in WTA. Sa vedem cum s-au desfasurat ostilitatile din sferturi.
Simona nu a inceput rau si a reusit primul break, datorita unui joc ezitant al Serenei. Insa dupa asta problemele (de la antrenamente) au inceput sa apara. Explicasem, punctual pe clipul de la antrenamente in articolul precedent, ca Simona are probleme la mingi moi. Ea este un counterpuncher, si, micuta fiind, are nevoie de greutatea mingii, atentie, in raza ei de actiune, pentru a o catapulta inapoi si luind din optiunile adversarilor.
In clipul de highlights, la 01:05, la mingea de break, Serena este in defensiva, mingile ei sunt din ce in ce mai fara vlaga, si de acolo, out of the blue, Simona se lasa pe spate si executa un forehand de rutina in fileu, nici macar in banda, eroare tehnica de rookie:
Inspre finalul primului set avem parte de primul OCC, Darren explicindu-i ca trebuie insistat la anihilarea forehandului Serenei jucind mai precis cross-cross. Ei bine, planul e simplu insa din pacate, Simona nu prea stie sa genereze unghiuri, din motivul enuntat mai sus, ea e counter-puncher, unde unghiurile nu sunt esentiale (si oricum greu de executat) ci precizia loviturii rapide, frontale. Atunci cind TU trebuie sa generezi forta lucrurile devin mai delicate, fiindca trebuie sa ai abilitatea asta in singe, fine tuned la antrenamente. Iar la antrenamente ne-am lamurit ce se intimpla. Ii spun lui Andrei al meu, cind face anumite greseli tehnice cronic (cum ar fi lasatul pe spate la forehanduri wide… asa cum te pregatesti asa joci, no way vei fi capabil sa produci balanced shots in meciuri daca nu iti inveti corpul cu ele). Asa cum va spuneam in comentariul acela despre antrenamente, Simona este foarte aproximativa la antrenamente, grabita parca, ei bine, ea nu era asa, cind o urmaream eu la Cincy in anii trecuti. Ceva s-a schimbat, si problema include si pe ‘full-time’ coach, Darren, care ar fi trebuit sa inteleaga ( aiurea, el stie exact ce stie Doctorul) ca la Simona e de lucrat serios la anumite aspecte tehnice iar asta nu se poate pe skype. Adica s-ar putea, tehnic, dar nu e acelasi lucru. Antrenorul trebuie sa transpire cu elevul pe teren si sa invete EXCLUSIV prin puterea exemplului personal. Pacat ca in anturajul Simonei nu este nimeni care sa aiba aceasta viziune simpla si avantajoasa pentru ea.
Continuam. Este al doilea punct de set, break point down Simona, se intra in raliu, Serena ii testeaza reverul on the run, nimic special, insa Simona, in loc de a a executa un cross-court, fie si loopy, de regrupare (se juca setul in punctul acela) incearca ceva ne-ortodox, un fel de rever in lung, blocat, care esueaza in alea de dublu. Pur si simplu nu am inteles optiunea aceea deci sunt nepregatit s-o comentez.
02:33 Minge de break down din nou, la scorul de 2-3. Este serviciul doi. Simona fisiie serviciul cu vreo 70 de mile nu pe forehand, ca asta ar fi bine ci exact in mijlocul patratului. Era de asteptat ca Serena nu va sta pe ginduri si i-a pulverizat mingea intr-un inside-out. Sa vedem, care este problema aici.
Pai in primul rind Simona trebuie sa tina scorul real time… Nu poti fi out-smarted si sa ai pretentii la GS. A patit-o si cu Masha la RG si iata, e un sablon deja, cu Serena. Pai unde statea Serena in momentul serviciului. La un metru in teren. Eu pun pariu ca Simona nu a compilat aspectul asta, si anume ca ea era pregatita de finalizare. In plus, ii recomand Simonei cartea lui Gilbert, dupa care va constientiza importanta si strategia in game-up points (30-15 sau 15-30), dar deh, cine stie, asa patesti cind citesti prea mult comentarii pe 30-0, ochii ti se dau pe laterale si nu mai vezi nimic in fatza 🙂 Asadar, Serena era in pozitie de atac. Cum serveste Simona. Prost, ca un tenishmen. Cu spin, insa moale si pe centru. Pai sa ma ierte Dumnezeu Cahill dar asta este inacceptabil. Simona se desprinde de la sol, am masurat cu statoscopul, 5 cm. Max! C’mon, am prezentat aspectul asta de nenumarate ori, amplitudinea aia maxima, minim 20cm este esentiala in dinamica serviciului, fiindca ii da optiune de a pune un kick care sa sara mai sus dupa impactul mingii cu solul fara a spori bucla! Cu exceptia lui Stan the Man, care, se vede si cu ochiul liber, are partea superioara a corpului extrem de dezvoltata si poate produce din miini totul, si Nadal, restul trebuie sa-si foloseasca corpul integral. In clipa in care mingea este fisita transferul greutatii nu este optim, si se vede asta, surprinzator, si la Murray si la Djokovic. Dar C’mon Simona, c’mon Cahill, discutam de seviciul al doilea, a carui consistenta trebuia sa fie un mizilic, cum sa faci dubla la break point incercind un fel de prim-serviciu (in setul doi)…Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca daca avea o fituica in palma ar fi citit ca acel serviciu trebuia dat invariabil cu kick pe rever, in niciun caz pe forehand, punctul forte al Serenei, fiindca esti facut din toate pozitiile daca i-o dai la mina… Si abia ti-a spus si antrenorul asta desi la nivelul acela e jenant sa primesti astfel de indicatii pretioase!
Pe linga self inflicted wounds Simona a trebuit sa joace tenish si datorita faptului ca a jucat ce i s-a trasat de sef, nu, nu Darren, Serena. Asa cum spuneam, fiindca nu poate genera putere in lovituri moi, ea ramine prizoniera counter-punch-ului. Insa cind Serena a impins-o in spate ea a fost nevoita sa returneze scurt, Cahill a atentionat-o la al doilea OCC ca mingile ei se duc scurt exact in raza de actiune a Terminatoarei. Si a intrebat-o daca poate sa fie mai assertive. Raspunsul ei a fost ca nu, ca nu simte mingea prea bine, desi erau mingi neutre care n-aveu nimic special, trademark Serena.
In concluzie, eu nu stiu de unde vad altii progres, eu gasesc asta o masturbare psihologica, la fani, la ea, tehnic Simona este in regres evident, lucrurile se pot schimba insa in primul rind trebuie ca ea sa depaseasca starea de negare si sa nu se pacaleasca ca…a fost bine, ca n-a fost. Asta bineinteles daca printre obiectivele ei figureaza si un GS, ca altfel nicio problema, Simona este de Top 20 la orice ora, insa mi-e putin jena sa le analizez pe jumatate din ele…