It’s the journey, not the destination…
Cel mai greu in tenis mi se pare atunci cind te-ai accidentat si revii, la orice nivel. Oricita infuzie de optimism ti se poate aplica e imposibil sa nu te gindesti ca ai de recuperat enorm, ca nu mai ai aceeasi incredere in tine, ca adversarii s-au pregatit asiduu in tot acest timp, etc.
Din Decembrie, cind Andrei s-a accidentat, parca nu a mai fost la fel. Antrenamentele au fost din ce in ce mai sporadice si performanta practic aminata. E drept ca Andrei a participat la doua turnee ITF de atunci, insa practic a jucat un singur meci, aproape demonstrativ, sa vedem cit de mult este practic de recuperat si sa estimam data unei eventuale re-inceperi a unei pregatiri serioase cerute de competitia incredibila de aici la toate nivelele.
Astazi insa a jucat primul sau turneu refacut, adica fara dureri majore in zona lombara, si, luptind cu el insusi, cu adversarii, si cu iarba pentru prima data, pe un vint puternic, Andrei a cistigat turneul, al doilea U18!
Fiindca o poza face cit o mie de cuvinte, iata si clipul cu performanta sa:
Cum a fost posibil aceasta performanta, avind in vedere conditia sa medicala si sportiva face parte dintr-un studiu creat si aplicat de Doctor din care se poate invata. Iata povestea.
La intoarcerea din Florida Andrei a inteles ca problema de la spate, rezovarea ei, e o chestiune de timp, si e asociata cu o recuperare pe toate planurile. Am inceput sa mergem la chiropractor, rolfer, si sa continuam zilnic exercitiile pentru musculatura spatelui. Alimentatia i-a fost administrata mai atent, vitaminizarea de asemenea, si singur a inceput sa vrea sa mearga la club sa inoate jumatate de ora, cit de des posibil. In paralel, am inceput pregatirea specifica, cu drilurile draconice pregatite de mine. Acum Andrei are doua rachete Babolat Play deci putem inregistra permanent progresul tehnic si fizic in sesiuni. In doua saptamini Andrei a reusit sa puna cap la cap sesiuni aproape zilnice, din ce in ce mai intense. In Statistica Babolat, daca nu inregistrezi sesiuni 3 luni, esti retrogradat si incepi de la inceput. La inceputul celor doua saptamini, Andrei era nicaieri, undeva pe la o mie, datorita unui scor scazut (30%) la Endurance ( =Ore+Intenistate pe teren). Insa lui Andrei i-am spus ca e timpul sa lucreze pe obiective, cit de mici insa cuantificabile. I-am explicat structura concursurilor inainte de vacanta de luna viitoare. Am renuntat la orice turneu pina cind nu suntem pregatiti. Au ramas 3 turnee, cel de saptamina asta, un turneu de U18 pe iarba, primul de acest gen, Qualifierul, cel mai important turneu din Michigan si ITF-l pe iarba din Pensilvania daca va fi selectat. Urmind ca in Iulie sa incepem pregatirea cu grupuri tari si cu acel jucator fenomenal de college care si-a aratat disponibilitatea de a ne ajuta. Daca prima saptamina lucrurile au fost inca neclare, Andrei jucind nervos si foarte selectiv, in a doua saptamina lucrurile au luat alta turnura, Andrei lasind totul pe teren, pentru o ora jumatate zilnic, si pregatindu-se profesionist.
Iata si sumarul acestei activivitati:
17 ore pe teren, sapte mii de mingi lovite, intr-un ritm de peste 20 de mingi pe minut.
Iata-l ajung la o medie de peste 68%, intre Power, Endurance si Technique, cu un maxim al ultimei sesiuni de 71%
Aceasta l-a propulsat in primii 30, si, atentie, nu mai exista ‘My category‘, Andrei e practic al treizecilea in clasamentul general, cu un maxim corespunzator celor din Top10. De stiut este ca eu nu imi usurez drilurile ca sa-i creasca lui numerele la tehnica=locatia in racheta cu care loveste mingea, ca asa oricine poate sa aiba numere ridicate, racheta nu stie de smecherii de astea. De fapt, primul clasat, un japonez, cu tehnica impecabila, are sub 50% Power, daca as face eu drilurile cu el, de la 100% Tecnique ar ajunge lejer la 60%, ca mingile nu ii vin numai la mina si cu viteza si spinul care le-ar dori el, din contra…
Iata si evolutia lui, la fiecare din parametri in ultimele luni
Ce este deosebit este in primul rind procentajul lui la categoria Power. Acesti 74% devanseaza absolut orice jucator clasificat cu exceptia a doar doi jucatori ( unul chiar impresionant, reusind o combinatie rara de Power +Technique de peste 150%, combinat)
Andrei a facut noi recorduri in aceasta luna, la Forehand (92%, din puterea profesionistilor), Rever (87%), si serviciu, 129mph!
Stiu ca e greu de acceptat, si e posibil ca viteza sa fi fost estimata gresit. Andrei serveste insa extrem de puternic, foarte aproape de 110mph constant. Daca a servit sau nu cu 129mph, nu vom sti niciodata. Insa in ziua aceea mingile erau supraincalzite, deci gloante, si orice este posibil. Imi vine totusi greu sa cred ca Babolat poate gresi atit de flagrant, producind o eroare de 20%, mai ales confirmind constanta serviciilor maxime ale lui Andrei, de 106-108mph, zilnic. Important este ca s-a muncit mult, Andrei a fost ascultator si a inteles de ce ii repet des: ‘Train hard so you can win easy’.
Personal am fost miscat de maturitatea lui Andrei din aceste sesiuni. In trecut au mai fost zile in care el sa se antreneze extraordinar, insa niciodata intr-o secventa atit de lunga, de o saptamina in continuu.
La sfirsitul acestei serii a fost complet epuizat, insa am stiut ca e pe drumul cel bun. Am mers la turneu, primul dupa 4 luni, plin de incredere. Da, a fost un turneu pe o suprafata necunoscuta, a fost vint, iar adversarul din finala incomod, insa Andrei a inteles ca e timpul sa faca diferenta. In finala, dupa un prim set controlat bine, fiindca nu a jucat meciuri deloc, s-a vazut ca il ajunge oboseala. Fusese pe teren deja aproape trei ore din ultimele 4, si il vedeam ca isi pierde rabdarea. Marele nostru oracol Nelu mi-l si dadause invins pe Andrei, el stia si scorul, 12-7, ca ce stie Nelu chiar ca nu stie nimenea. Omul se bazase pe clasamentul UTR, de parca Andrei ar fi UTR 9…ca adversarul lui… Asadar, in setul doi se facuse 2-3 si-l vedeam pe Andrei ca se dezintegreaza. Il vedeam cum extrem de atent constata ca vintul se intetise si mingile sareau din ce in ce mai putin sau chiar ciudat. Il vedeam cum incepe sa bodogane si desi ii faceam semn de…fermoar la gura, nu, e greu, e mult mai usor sa nu rezisti tentatiei si sa-ti lasi Eul Pacalici sa te domine.
E 2-5 si minge de set pt adversar si inopinat incep sa porneasca sprinklerele. Le-au inchis repede insa terenul se udase putin, Andrei aluneca, si pierde punctul. De fapt el dorea sa piarda setul acela, simtea ca nu mai are energie de a lupta inca cine stie echivalentul a inca unui set intreg!
Dupa acest set, la 1-1 la seturi, se joaca super-tiebreak, cu cupa pe masa. Doar la split set ai voie sa OCC. Daca Andrei ar juca cu mine pe margine, altele i-ar fi fost rezultatele, ca n-ar fi facut ce-i trecea lui prin cap…Andrei s-a apropiat de gard si l-am luat dur, din prima. Se pare ca au fost microfoane acolo, si iata, Doctorul a capturat dialogul:
-Esti timpit, ce cauta mingile in sus, lobate underspin, pe vintul asta??
-Eram obosit.
-I don’t give a shit! Aici joci tenis sau get the fuck out of here! Numai asa te poate bate, cind joci tu bambilici. Forget about the back pain! Nu te doare acum. Stii ce ai de facut?
-Da, pot sa fac serve and volley?Asa pot sa il bat sigur.
-Esti timpit, ai muncit atita sa joci low percentage in supertiebreak?? NU, nu faci niciun serve and volley decit daca scorul e rezonabil. Pur si simplu imi joci high percentage tennis. Insa atentie, a shit I don’t give ca mingea nu sare sau ti-o muta vintul, stai jos si sa vad racheta sub minge, lipit de pamint DE FIECARE data. El NU STIE ce ai sa joci tu acum. El se astepta sa joci cacatul ala de bambilici defensiv, cu underspin pe rever, ca asta te fascineaza… NU, hit that fucking ball like nobody can! Il iei din prima in puncte, sa vad avantaj clar, nu este timp de relaxare. Vreau sa te vad around the backhand hitting with topspin, heavy topspin. La serviciu, baga-ti mintile in cap, pune more first serves in! Tu nu ai serviciu de 20% in. Pune-i putin spin, si la al doilea alterneaza-i, TARGETED, cu kick. Asta nu e de nivelul tau, nu-l face sa para de nivelul tau, as usual! De fiecare data cind m-ai ascultat inainte de supertiebreak ai cistigat pe line, la ultimul supertiebreak pierdut erai accidentat si te-a simtit adversarul, nu era vina ta. Du-te si joaca YOUR GAME si you’ll be feeeling accomplished today.
….
Si Andrei s-a dus, a jucat splendid, invingindu-si adversarul clar, cu 10-6, lovind 2 winners si fortind 6 greseli ale adversarului. That’s my boy, o Splendoare in iarba!