Intotdeauna m-a fascinat intangibilitatea. Cind e vorba despre zei, nu mai apartii sferelor in care ne miscam noi, muritorii, brownian. Acolo Sus, unde se stie Totul, astazi o lacrima a curs. Fiindca Divinitatea stie ca nu poate schimba regulile jocului si sa dea timpul inapoi sa ne vedem Maestrul cel de toate zilele in forma maxima pulverizindu-si adversarii asa cum o facea, OMG, iata, e o decada de atunci! Insa ceva nu s-a schimbat. In Zeii acestia, facuti pentru suprematie exista un drive pe care nimeni altcineva pamintean nu il poate avea.  Probabil neintimplator, insa in clipa in care Federer a lovit acel passing shot de rever imposibil care parea ca se va duce in tribune insa l-a inghetat pe marele Cilic, m-a strafulgerat Acel rever cind a salvat acea incredibila minge de meci in finala de la Wimbledon cu Nadal, cel mai bun meci din toate timpurile… Nu, aceste lovituri nu sunt intimplatoare. Si nu pot fi rezultatul muncii, nimeni nu practica asa ceva la antrenamente!

Cilic a fost incredibil de bun in meciul acesta. A servit remarcabil si pur si simplu l-a depasit pe batrinul Federer in prima parte a meciului, care putea fi si ultima… Planul? Extrem de simplu. Serviciu de sus in jos, wide si scurt, absolut imposibil de returnat, bineinteles alternat cu servicii texbook pe ‘T’. Daca se intra in raliu, Marin lungea reverul in cross, lasindu-se in jos, mai mult ca mesaj subliminal, impingindu-l pe Roger in lateral si fortindu-i revere defensive, atacabile.

Federer m-a impresionat anul acesta, dupa accidentare, chiar de la Monte Carlo. Nu se vedea ca fusese accidentat, isi ascundea impecabil handicapul. L-am vazut gresind infinit mai mult in his prime, admiratia pentru el imi e nesfirsita. El sincer stia ca de acum orice e mai mult de doua meciuri cistigate in turnee e o performanta in sine. Insa deep, deep inside, in subconstientul sau, el niciodata nu va accepta ca poate fi invins. Nici macar atunci, in punctul de turnura al meciului, la 3-3 si 0-40 in decisiv, ca asta a fost acel set 3, si atunci a crezut in sansa sa. In tenis, la acel nivel, exista intotdeauna o asteptare la jucatorul in dificultate, in special in slamuri, anume ca e imposibil ca adversarul sa poata tina ritmul la nesfirsit. De aceea, in cartile despre tenis se vorbeste despre momentele extrem de importante cind lucrurile nu merg bine inspre final de set sa nu renunti, din contra, sa dai de inteles adversarului ca nu-ti pasa si ca nu-i faci niciun cadou, si esti capabil sa-l tii pe teren la nesfirsit. Meciul se putea termina cumva usor in 3 seturi si atunci probabil ca am fi notat o performanta normala a lui Cilic insa una….asteptata a Maestrului. Insa cu Maestrul nu te poti juca cu focul (nu ca Cilic ar fi vrut asta), mai ales in Templul Sau. Facut din infinit talent, el a produs anumite lovituri din afara cartilor de tenis, cum a fost acel forehand slice in cross, care l-a surprins pe mult mai tinarul sau adversar si a ratat un winner in lung de linie, doar aparent nefortat. Insa asta inseamna intangibilitate, lovituri instinctuale, letale, ne-experimentabile la antrenamente de catre adversari. Daca la Federer e de asteptat si inteles un anumit numar de aparent greseli neprovocate, fortatele Maestrului au fost ceva ireal. Putini poate le-au remarcat. Erau raliuri in care Cilic stia traiectoriile urmoatoarelor sale lovituri, fiindca il tatona pe rever, apoi pe…rever, de unde normal Federer ar fi trebuit sa loveasca un rever in cross, pentru repozitionare. Insa asa cum croatul isi stia mingile asa si Federer…i le stia. Iar loviturile Maestrului poti orice, numai sa le intuiesti nu. Din Acel instinct, el a fortat in puncte cheie rever in lung de linie, obtinind winner sau pur si simplu paralizindu-si adversarul. Ceea ce este incredibil e ca Federer era in corzi cind producea intangibilitate.  E un masterpiece eleganta cu care inca poate juca si ne poate incinta ochii, la o virsta la care restul jucatorilor vor fi pus de mult racheta in cui.

Am putea analiza la nesfirsit aceasta capodopera de meci. Insa cuvintele sunt de prisos. Cind esti Zeu The sky is the limit! Eu simt ca Divinitatea va trisa si anul acesta Il va duce pina la capat!