Daca m-ar intreba cineva ce cunostinta specifica, din scoala, m-a marcat cel mai mult, as raspunde, fara ezitare, Transformarea Galilei. El se poate enunta in mai multe feluri, insa esenta principiului este ca nu exista miscare absoluta sau repaus absolut. Totul este relativ. Intotdeauna vei judeca relativ la ceva si vei fi raportat la ceva sau cineva…
Povesteam aici fascinanta experienta a lui Andrei la academia Sanchez Casal, sora americana a celei din Barcelona, la care a stat in ultimele 6 luni. Florida este o destinatie speciala pentru iubitorii de tenis (la practicanti sau aspiranti la marea performanta ma refer). Andrei a avut sansa, in decursul anilor, sa joace la academiile Evert si Macci din Boca Raton, precum si Bolettieri in Bradenton.
Desi a fost din scurt, abia intorsi din frumoasa vacanta din Romania, am dorit ca pregatirea sa se faca intens, si stiam ca la academia lui Emilio Sanchez este un mediu perfect. Bineinteles, cele 4-5 ore petrecute acolo nu cred sa poata fi suficiente pentru a aborda un turneu National, a carui exigente le cunoastem. Aici, in America, exista jucatori pregatiti exclusiv pentru inalta performanta, scoala fiind absolut optionala. Majoritatea jucatorilor de top sunt in statele din Sud, si se pregatesc exclusiv pe zgura. Mecanica si strategia jocului pe zgura sunt diferite de cele de pe suprafetele rapide. Eu insa am dorit sa-l vad la lucru IMEDIAT dupa experienta europeana, pentru a-mi putea face o parere obiectiva despre plusurile si minusurile jocului sau.
Turneul a inceput bine pentru Andrei. S-a incalzit cu partenerul sau de dublu, un jucator cu o tehnica uluitoare, cele mai curate si puternice lovituri nu le veti vedea la Andrei, ci la acest baiat. Reverul acestui baiat este o copie extrem de reusita a celui al lui Wawrinka. Voi face un film separat cu antrenamentele celor doi, e o incintare sa vezi un tenisul placut ochiului. Cind joaca cei doi, oricine este in terenurile din apropiere devine instinctual captat de performanta celor doi.
Asadar, incalzit excelent, si cu o determinare provenita din experienta de la Naples, Andrei pur si simplu si-a pulverizat adversarul, un jucator de 4 stars (Andrei este, cele putin teoretic, jucator de 3 stars, intr-un evantai valoric de 7 nivele, 0 stars – 5 stars plus nivelul de top, blue chips). Nu retin o alta performanta asemanatoare in detrimentul unui jucator mai ‘instelat’ decit el. Meciul a fost adjudecat cu 6-1; 6-2; in care absolut totul i-a mers lui Andrei, reusind o statistica uluitoare, 3 lovituri cistigatoare pentru o eroare nefortata. Din pacate copilul a refuzat sa fie filmat… Pacat, i-as fi dat filmul integral, ar fi invatat tenis sublim, pentru inca trei generatii…
Dupa acest meci Andrei a jucat meciul de dublu. Michiganderii au avut un draw imposibil, jucind impotriva capilor de serie #3, amindoi ‘baietii’ aratind de 16 ani, cu un joc sudat, si extrem de puternici. Unul din ei de fapt a cistigat, de altfel, turneul de simplu… Performanta lui Andrei si a lui Reed, partenerul sau, a fost excelenta, ei pierzind la mustata primul set, 5-7. Experienta lui Andrei a fost deosebita, el fiind expus pentru prima oara unui cuplu atit de puternic.
Meciul urmator a fost diferit. A jucat cu capul de serie numarul cinci, un baiat, e drept, mai mic decit el ca virsta, insa cu un cap mai mare si un creier in plus experienta. Concret, copilul s-a mutat la USTA Player Developement, asadar la academia de ‘stat’, americana. Participa deja la turnee de ITF, in care cistiga meciuri. Meciul a fost transat in jumatate de ora de catre adversarul lui Andrei, 6-0; 6-0. Andrei si-a bagat rapid in cap cine e seful, si a fost dominat clar, printr-un spin extrem de eficient si o tactica textbook. Andrei a produs citeva puncte deosebite, insa gresile neprovocate l-au scufundat. Ma rog, ele erau provocate de spinul si plasamentul adversarului, insa come on, unul de doua revere era dat defectuos, iar serviciul, datorita durerii la umar, nu a existat. In lipsa unui serviciu si a unui rever rezonabil, intr-un meci cu un jucator de top, rezultatul nu poate fi decit acesta. Extrem de important a fost la acest meci faptul ca Andrei a avut o atitudine exemplara, fara nervi (bine, a fost cam Zen…) si fara rachete aruncate sau prosoape sau mingi izbite in gard. Asta fiindca i-am explicat cerinta mea zero tolerance. Andrei este genul de jucator la care, odata antagonizat de ceva, deznodamintul este doar o chestiune de minute. Insist sa se rezolve aceasta problema fiindca nu conteaza cit de bun esti, dpdv tehnic sau fizic, vei sfirsi in a te bate singur, over and over. Insa importanta este referinta, asa ne invatase Galilei, momentan acesti jucatori, blue chip, nu pot fi abordabili, jocul lui Andrei este mult prea riscant pentru sansa de reusita punct cu punct. Asa ca am fost multumit de desfasurarea meciului (al doilea meci in clip).
De ce nu am fost incintat a fost meciul urmator, cu un alt blue chip, mult mai puternic fizic, solid tehnic si extrem de atletic. Nemultumit am fost fiindca scorul a fost identic desi Andrei a avut mai multe puncte de calitate (winners and forced errors) decit adversarul. Deja vu… Mi-a placut in mod deosebit serviciul baiatului acela, extrem de bine ascuns, si care l-a pus in avantaj extrem de des. Meciul este ultimul in clip.
Fiind compas-draw, si cumva cu mission accomplished, Andrei a jucat urmatorul meci in compania unui alt jucator puternic, un 5 stars solid, si foarte experimentat ( urmariti cum alterneaza auto-incurajarile, come on, vamos, allez..., las la o parte incurajarile exagerate pe greselile lui Andrei). Insa de asta suntem acolo, sa fie expus la toate componentele unui meci de inalt nivel.
Andrei inca nu si-a regasit cadenta, motivele fiind multiple. In ciuda unei atitudini excelente, el a pierdut inca un set la zero. Jumatate din ghemuri au fost adjudecate la avantaj, de ambele parti. Insa asa este tenisul. Andrei joaca foarte agresiv, ceea ce eu incurajez neconditionat, fiindca, asa cum spuneam, referinta conteaza. Nimeni acolo, la acel turneu, nu a fost capabil de a executa un asemenea game plan. Cind joaca Andrei, vorba unui comentator chiar de azi, totul este un splash al culorilor, dintr-un sevalet magic, si, as adauga eu, o vibratie. Mingea explodeaza in racheta lui, bineinteles, atunci cind nu e obosit. Meciul urma sa aiba un final trist, la un moment dat fiind 0-6; 1-4. Insa acolo Andrei a spus pas, nu va pleca acasa fara sa dea totul, si ce a produs acolo a fost de domeniul stiinfifico fantasticului. A avut chiar si 6-5, insa a pierdut tiebreakul, datorita unor mici neatentii, nimic major, lasind insa, la sfirsitul meciului, a cita oara, un adversar inmarmurit, incapabil de a intelege cum de a putut invinge un asemenea adversar!
Da, este mult de lucru, reverul este un punct slab, schimbat in Spania, si nu intarit, cum am vrut eu. Vom incepe ajustarea lui, este mult de lucru, si se cere o dedicatie totala a lui Andrei inspre a intelege importanta lucrului la detalii. Pina la durere. Vom pune prelata din nou pe proiect, si vom continua fascinanta calatorie in junior tenis pina la desavirsirea Masterpiece-ului. Daca as incepe din nou acest drum, nimic nu as schimba!
Intre timp, va las sa sorbiti tenisul out-of-the box, out-of-this-world al lui Andrei, un caleidoscop de procedee ce iti taie respiratia, o joaca nebuna cu mingea, si acolo unde rezultatele sunt exclusiv pentru adulti…