A mai trecut un Decembrie acoperind un an teribil in tenisul mondial si iata-i acum pe cei mai indrazneti la startul unui nou maraton, sub soarele ucigator de la antipozi.

Anul asta e unul mai special, fiindca la sfirsitul lui se vor elimina o mare parte din necunoscutele anilor trecuti cu priviri la destinul Terminatorilor. Anume, va fi oare Djokovic capabil sa redevina ce-a fost si sa inceapa ultimul asalt inspre nemurirea lui Federer? Dar Sweet Maestro, ne va incinta el one more time, cu intangibilitatea sa si va reusi inca Unul? Dar Nadal, the Ultimate Frontier, monstrii acestia sacri…ii simtim ca nu vor sa mearga in sanctuar oricum, ei simt ca nu si-au spus ultimul cuvint… Cit de incredibil ar mai fi inca un titlu la Roland Garros? Dar un titlu acolo pentru Murray? Sau poate chiar un Golden Slam, de ce nu? Sau poate pentru cel mai frumos rever din toate timpurile, acest supertalent elvetian, Wawrinka, doar la un SW19 distanta!

Visez cu ochii deschisi ca acest an va fi si al celor mai merituosi ucenici, cei care au muncit enorm sa ramina in tur la inalt nivel, ca acum, in jurul virstei de 25 de ani, sa fie aproape de un Perfect Storm. Ii vad pe Dimitrov, Nishikori si Raonic ca cei care au trecut la profesionismul adevarat, acolo de unde realizezi ca sky is the limit, for you as well. Uitati-va atent la Dimitrov, a devenit un animal greu de imblinzit, si-a corectat aproape pe neobservate deficientele si iata-l, extrem de sus deja, in cautarea marii consacrari, a marii performante. Uitati-va atent la progresul uluitor al lui Nishikori si al lui Raonic, jucatori completi, extrem de greu de invins si extrem de motivati de asemenea.

Am inceput de-o vreme sa empatizez cu Kyrgios, un copil expus la ceva ce nu a iubit, insa care face eforturi imense sa-si valorifice imensul sau potential. Cred ca anul acesta va fi anul majoratului sau, in care va avea mai mult respect pentru sine respectind regulile jocului si pe colegii sai. Visez ca acest Kyrgios va fi intr-un final cistigator de slam multiplu, probabil asemanator lui Safin. Nu ascund ca il vad pe Nick ca marea surpriza a turneului, ajungind pina in sferturi.

Despre ‘cei mici’ singurul care poate ajunge departe este Zverev, insa I smell some trouble in meciul lui din primul tur, cu Haase, un alt jucator experimentat care poate produce surpriza.

In rest, tabloul pare inaccesibil Noului Val, de fapt nefiind de reperat decit doi, Coric, in declin accelerat si Fritz, un jucator cu probleme serioase la capitolul fitness, greu de compensat la acel nivel.

L-am lasat pe Maestru la urma, fiindca am mixed feelings. Da, e bine sa cazi cu jucatori din calificari in primele doua tururi insa suntem deja in Highlander. La 36 de ani, nejucat, asteptarile ne sunt minime, si prefer sa fiu eventual placut surprins.

Asadar nu mai visez, sa vina AO si sa cistige cel mai merituos! Hai Simona!

http://www.ausopen.com/en_AU/scores/draws/ms/index.html